Physicochemical, nutritional, and antioxidant characteristics of the fruit of Ehretia tinifolia

Juan Fernando Pío-León, Sylvia Páz Díaz-Camacho, Mercedes G. López, Julio Montes-Avila, Gabriela López-Angulo, Francisco Delgado-Vargas

Resumen


Physicochemical characteristics of Ehretia tinifolia L. fruit are presented for the first time. The fruit of
this plant is a small drupe of 8 mm diameter and weighs 0.2 g. Its pulp is slightly acidic (pH 5.8) with a high ratio of
soluble solids (11 ºBrix) to acidity (0.1%). The antioxidant activity of E. tinifolia fruits (DPPH, 303.8 mg EVC/100 g
f.w.; ABTS, 84.1 mg EVC/100 g f.w.; DPPH, ABTS and EVC mean 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl, 2,2’-azino-bis(3-
ethylbenzothiazolin-6-sulfonate) diammonium salt, and equivalents of vitamin C, respectively) was similar or higher
than reported for several tropical fruits (e.g. orange, guava, and prickly pear). Ehretia tinifolia fruit has a high content
of ash (12.6 mg/100 g d.w.). The edible portion is an important source of selenium (0.1 mg/100 g d.w.) and total fatty
acids were 834.8 mg/100g d.w.; the main fatty acids were palmitic (27.6%), linoleic (26.4%), linolenic (18.1%), and
oleic (17.6%). The content of fatty acids of seeds was 5 137.5 mg/100 g d.w., with linoleic (54.3%), oleic (22.9%), and
palmitic (12.7%) as main components.

Palabras clave


nutriment; nutraceutic; phenolics; fatty acids; tannins; phytic acid; proximate analysis

Texto completo:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.22201/ib.20078706e.2012.1.1148

Enlaces refback

  • No hay ningún enlace refback.


     Ed. en Jefe: Fernando Álvarez Noguera
     falvarez@ib.unam.mx
     Tel: (55)5622-9164
    
     ISSN-versión electrónica: 2007-8706
     ISSN-impreso:1870-3453
     FACTOR DE IMPACTO 2019 (publicado en 2020): 0.585
     FI a 5 años: 0.971
     CiteScore (Scopus, 2020): 1.4
 
     Licencia Creative Commons 
Revista Mexicana de Biodiversidad por IB-UNAM se distribuye bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivar 4.0 Internacional.
 
       

 

Revista Mexicana de Biodiversidad, Año 3, No. 12, enero-marzo 2014, es una publicación trimestral editada por la Universidad Nacional Autónoma de México, Ciudad Universitaria, Delegación Coyoacán, C.P. 04510, Ciudad de México, a través del Instituto de Biología, Tercer Circuito Universitario s/n, Ciudad Universitaria, Col. Copilco, Del. Coyoacán, C.P. 04510, Ciudad de México, Tel. (55)56229164, http://www.revista.ib.unam.mx/index.php/bio/, falvarez@ib.unam.mx.Editor responsable: Dr. Fernando Álvarez Noguera. Reserva de Derechos al uso Exclusivo No. 04-2013-092709142100-203, ISSN: 2007-8706, ambos otorgados por el Instituto Nacional del Derecho de Autor, Responsable de la última actualización de este número, Instituto de Biología, UNAM, Dr. Fernando Álvarez Noguera, Tercer Circuito Universitario s/n, Ciudad Universitaria, Col. Copilco, Del. Coyoacán, C.P. 04510, Ciudad de México, fecha de la última modificación: 25 de agosto de 2016.

Las opiniones expresadas por los autores, no necesariamente reflejan la postura del editor de la publicación. Se autoriza la reproducción total o parcial de los textos aquí publicados siempre y cuando se cite la fuente completa y la dirección electrónica de la publicación.

http://www.revista.ib.unam.mx/index.php/bio/